Знаејќи тогаш што знае сега

Универзитетот Хоџис останете во близина. Оди далеку. Написи # ХоџиАлумни

Знаејќи тогаш што знае сега - #MyHodgesStory Марта „Доти“ Фаул

Долго време пред Марта „Доти“ Фаул да се запише на Универзитетот Хоџ, таа помина скоро 20 години градејќи кариера во спроведување на законот и во канцеларијата на шерифот во округот ДеСото и во канцеларијата на шерифот во округот Шарлот.

Од работна патрола како заменик-шериф до водење на криминални истраги како детектив, Фал го видел и бил сведок на она што многумина можат да го замислат само. Седејќи на страната на законот кој е најмногу подложен на негативната и суровата реалност на човештвото, Фаул се повлече во август 2009 година и отвори свој бизнис, Услуги за истраги на правдата, Inc.., во 2010 година како начин да им понуди помош на оние кои имаат потреба.

Додека беше во раните фази на отворање на својот бизнис, таа сфати колку е важно степенот да provide се даде во градењето на нејзината компанија. Додека работевте во канцеларијата на шерифот во округот Шарлот, претставници од универзитетот Хоџ (тогаш познат како Меѓународен колеџ) го посетија за да разговараат за понудите на курсевите.

„Regretалам што не ги прифатив на нивната понуда тогаш“, се смееше таа. „Но, кога дојде време да се вратам на училиште, се сетив на Хоџис, па се запишав на деловното училиште во 2009 година“.

Откако помина шест месеци во деловната програма и работеше во продажба на источниот брег на Флорида, Фаул сфати дека нејзините таленти се посоодветни за кривична правда, а не за деловни активности, па затоа ги вклучи дипломските програми, полагајќи ги сите свои часови на Интернет.

Како студент на Интернет, таа признава: „Навистина чувствувам дека добив поголемо внимание затоа што таблите за дискусија ми овозможија можност да зборувам, а инструкторите беа лесно достапни. Не морав да се грижам дали времето ќе истече на крајот од часот и брзам кон фронтот за да му поставам прашање на професорот “.

Внесувајќи го своето долгогодишно искуство во спроведувањето на законот на нејзината дипломска програма, Фаул сфати колку од нејзината професионална работа е насочена единствено на една област и како курсевите обезбедија вреден увид во огромната арена што е кривична правда.

„Курсевите ме научија на управување, корекции и малолетничка правда. Научив толку многу за историјата на кривичната правда и како различните култури пристапуваат кон кривичната правда “, рече таа.

Заработувајќи ја Диплома за кривична правда во 2012 година, таа ги насочи своите напори кон градење на нејзиниот бизнис. Таа и нејзиниот тим од 20 истражувачки професионалци соработуваат со државата Флорида за да им помогнат на сиромашните лица во кривично-правниот систем кои не можат да си дозволат правна одбрана. Тесно соработувајќи со адвокати, Фаул и нејзиниот тим ја користат својата експертиза за да помогнат во собирање факти, докази и информации за да се изгради ефикасен случај.

Додека случаите се движат од измама до убиство до исчезнати лица, Фаул ја користи својата експертиза за откривање лаги и измама за да помогне во истрагите; сепак, поради природата на нејзината деловна активност и нејзините врски со правниот систем, таа уште еднаш се сврте кон Хоџис за понатамошно образование, само овој пат на правни студии.

„Зборував со д-р [Шар] Вендел и таа ми рече дека правните студии се многу различни од кривичната правда, но открив дека го сакам, и двајцата навистина одат рака под рака“, рече таа .

Запишување во Магистер на науки во правни студии програма за дипломирање во 2016 година, Фаул ја признава наставната програма и задачите и овозможија да придонесе за нејзиниот бизнис на сосема нов начин. Учејќи за измами, усогласеност и брифинзи за случаи, Фаул го користи знаењето за да помогне да се промени начинот на кој таа и нејзиниот тим можат подобро да им помагаат на нивните адвокати.

„Да знаете како работи законот ви помага многу повеќе кога сте надвор на улица. Ако знам што ќе се случи во судницата и зошто им требаат одредени работи, тоа ќе го направи мојот случај многу подобар “, објасни таа. „Сега, од другата страна, знам што требаше да сторат, па можам да им го доставам на моите адвокати да им помогнат“.

Само уште неколку недели пред да дипломира во декември 2017 година со магистерска диплома, Фаул со нетрпение очекува да го земе своето знаење и професионално искуство и да ги прошири своите таленти во областа на наставата.

„Поминав низ многу различни работи и сакам да вратам нешто од тоа, а наставата е одличен начин да се направи тоа. Да можам да споделам некои од моите искуства и да споделам дел од знаењето што го научив и како да го применам - би било многу исполнето за мене “.

 

# ХоџиМоја приказна Доти Фал
Translate »